Marcipán
Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, někdy s příměsí mandlového oleje nebo extraktu, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti. Jejich vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Jedna z receptur požaduje například pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. V méně kvalitních marcipánech mohou být mandle nahrazeny např. burskými nebo lískovými oříšky, kokosem nebo sušeným mlékem, které je používáno zvláště v domácích receptech na „marcipán“. Některé výrobky neobsahují ani minimální podíl mandlí a mandlová chuť a vůně se docilují použitím aromatu.
Historie: Marcipán pochází z Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska. Přes Benátky, které byly křižovatkou obchodních cest, se během křížových výprav dostal dále do Evropy. Ve 14. století byl podáván jako dezert jen na stolech té nejvyšší vrstvy a až do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky, odkud se do Evropy rozšířila cukrová třtina, bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu. S rozvojem průmyslové výroby pak marcipán zcela zlidověl. Zdroj: Wikipedie
V naší nabídce naleznete nabídku jak konzumního marcipánu kvalitou 50/50 tak i jakostní marcipán kvalitou 90/10 (poměr surového marcipánu a cukru).
Nejprodávanější
Značky
![11642](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.coko-shop.cz/user/shop/detail/2289_11642.jpg?646f2924
)
Srdíčka z pravého Lübeckého marcipánu v hořké čokoládě. Dárek nejen pro zamilované.
![11641](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.coko-shop.cz/user/shop/detail/2286_11641.jpg?646f274a
)
Kočičí jazýčky s Lübeckým marcipánem v hořké čokoládě
![Pflaume in Madeira 210g](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.coko-shop.cz/user/shop/detail/771_pflaume-in-madeira-210g.jpg?642955d8
)
Lahodná kombinace mléčné čokolády s jakostním mandlovým marcipánem se švestkovou náplní.