Fakta o hořké čokoládě

14. 03. 2017

Pravá kvalitní hořká čokoláda obsahuje min. 50 - 70 % kakaa (čím více, tím lépe) – nezapomeňme, že čokoláda se vyrábí z kakaových bobů (z těch se vyrábí pravé kakao) – proto je kakao ta nejcennější a nejzdravější složka čokolády.

Kakaové boby jsou pravá energetická potravina – dodávají organismu sacharidy, tuky,bílkoviny, vlákninu.

V první řadě je třeba ve stručnosti uvést na pravou míru, jak se čokoláda vlastně vyrábí. Od výrobního procesu se pak odpíchneme dále. Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů. Uzrálé plody se vysekávají opatrně z kmenu stromu. Po vyloupnutí plodu se boby suší na listech, kde z původní bílé barvy získávají krásně hnědý nádech. Po důkladném kvalitním sušení a dalších procesech, které mají vliv na kvalitu kakaa, dochází k pražení. Díky pražení se poškodí slupka bobů a přichází na řadu fáze drcení a foukání, díky čemuž se slupka odstraní. Zbylá kakaová směs (kakaové máslo, škrob a bílkoviny) se zpracovávají lisováním dál. Na základě lisování směsi se získá kakaové máslo (pro další fázi výroby čokolády) a kakaový koláč (pro kakaový prášek). Kakaová hmota se dále smíchá s kakaovým máslem a dalšími přísadami, díky nimž získá čokoláda oprávněný název čokoláda.

Jak je ve stručnosti výše zmíněno – nezáleží kvalita čistě jenom na výši obsahu kakaa, ale jednou z podstatných faktorů mající vliv na kvalitu hořké čokolády je proces sušení a následné výroby. Proto při výběru nekoukejte pouze na obsah kakaa, na ingredience viz aktuální kritické téma obsah palmového oleje, ale zároveň na kvalitu a historii značky, která se snaží budovat své jméno pouze na kvalitních produktech.

Přečtete si více o kvalitách značek, které jsme zařadili do prodeje jako tradiční značky prodávající kvalitní hořkou čokoládu s originální recepturou založenou na kvalitních postupech a výběru nejlepších ingrediencí.

Značky u nás v obchodě:  HachezStarbrook AirlinesMomamiFeodora

Konkrétní produkty hořké čokolády si můžete vybrat zde.

Příznivé účinky hořké čokolády s vysokým obsahem kakaových bobů:

  • Dodává organismu vitamíny a minerály: vysoký obsah vitamínu C, minerální látky – železo, chrom, hořčík, zinek, mangan. Boby jsou bohaté na antioxidanty, které posilují imunitní systém, působí proti aktivitě kyslíkových radikálů. Obsahují mastné kyseliny Omega-6.
  • Ovlivňují pozitivní náladu: díky obsahu látek jako je anandamid (jemně omamná látka, která se nachází např. v marihuaně, ovšem v neporovnatelně menším množství) a serotin (působí pozitivně nanáladu)
  • Snížení krevního tlaku a cholesterolu
  • Pomáhá při hubnutí
  • Snižuje riziko rakoviny díky obsahu antioxidantů
  • Posilují zuby a dezinfikují dutinu ústní
  • Snižuje riziko srdečních onemocnění vč. oběhových.
  • Posilují mozkovou činnost
  • Afrodiziakální účinky


Aktuality